obaveštenja

Udruženje kardiologa Srbije

nazad

08.07.2017

ABECEDA NAMIRNICA – SLOVA C, Č i Ć

Iz Evropskog kuvara(The European cook book by ESC, 2010)

Iz Evropskog kuvara(The European cook book by ESC, 2010)

*Prenosimo tekstove iz knjige „Evropski kuvar“ za koji je Udruženje kardiologa Srbije dobilo dozvolu za prevođenje i objavljivanje na sajtu UKS uksrb.rs kao podršku akciji „European heart for children“

U ovoj knjizi se nalazi dosta recepata pogodnih za ljude koji pate od dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili holesterola. Nadamo se da će vam oni poslužiti kao inspiracija za zdraviju ishranu.

Međutim, želimo i da vas ohrabrimo da nastavite da jedete omiljena jela, bez rizika po zdravlje, jednostavno malo menjajući sastojke.

To podrazumeva bolje razumevanje onoga od čega se razne namirnice sastoje.

Slovo C

Celer

Laboratorijski testovi na miševima su pokazali da redovan unos celera smanjuje krvni pritisak za 13% i holesterolemiju za 7%. Njegova efikasnost na ljudima tek treba da bude potvrđena.

Cimet

Ovo je začin s karakterističnim mirisom i slatkim, pomalo jačim ukusom. Najbolje je da se čuva u mraku u dobro zatvorenoj posudi. Ima snažan uticaj na podsticanje izlučivanja želudačnih sokova, tako da nije preporučljiv za osobe koje pate od zapaljenja gastrointestinalnog trakta. Za stavljanje nekoliko štapova cimeta u ključalu vodu i ispijanje te mešavine se kaže da poboljšava metabolizam glukoze i snižava nivo holesterola u krvi. Nije preporučljiv za dijabetičare.

Slovo Č

Čili papričice

Veoma bogate vitaminom C, i veruje se da snižavaju holesterolemiju, čili papričice mogu da pomognu probavu, imaju analgetski uticaj na mozak i podstiču proizvodnju endorfina.

Čokolada

Mlečna čokolada sadrži manje kakaoa i ima više kalorija nego crna čokolada; zato je manje efikasna kao antioksidant. Crna čokolada sadrži kofein i teobromin (dva stimulansa) i više gvožđa i magnezijuma od mlečne čokolade. Nijedna nije preporučljiva dijabetičarima i ljudima s visokim krvnim pritiskom.

Čaj

Tamni zeleni čaj sadrži dosta flavonoida (kao što je kvercetin) koji može očigledno da smanji rizik od udara i nekih vrsta raka i kardiovaskularnih bolesti. Čaj sadrži manje kofeina od kafe i zbog toga je manje efikasan kao stimulans. Takođe nema kalorije. Ispijanje previše čaja ne deluje kao stimulans i može, zapravo, da izazove umor. Ako se uzima s obrocima, može da oteža upijanje određenih supstanci. Zeleni čaj i biljne mešavine su najzdraviji izbor čajeva.

Slovo Ć

Ćuretina

Ćuretina je bogata proteinima, vitaminom B i selenom. Sadrži veoma malo masti i dobra je za one na redukcionoj dijeti.

Pogledajte originalni članak