obaveštenja

Udruženje kardiologa Srbije

nazad

22.07.2017

ABECEDA NAMIRNICA – SLOVA F, G I H

Iz Evropskog kuvara(The European cook book by ESC, 2010)

*Prenosimo tekstove iz knjige „Evropski kuvar“ za koji je Udruženje kardiologa Srbije dobilo dozvolu za prevođenje i objavljivanje na sajtu UKS uksrb.rs kao podršku akciji „European heart for children“

U ovoj knjizi se nalazi dosta recepata pogodnih za ljude koji pate od dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili holesterola. Nadamo se da će vam oni poslužiti kao inspiracija za zdraviju ishranu.

Međutim, želimo i da vas ohrabrimo da nastavite da jedete omiljena jela, bez rizika po zdravlje, jednostavno malo menjajući sastojke.

To podrazumeva bolje razumevanje onoga od čega se razne namirnice sastoje.

Slovo F

Fazan

Sadrži mnogo više masti od drugih divljih ptica, pa je najbolje izbegavati ga.

Slovo G

Gospino bilje

Gospino bilje je bezmasno i sadrži mnogo minerala. Ima blagi laksativni efekat i može da se koristi kao zamena za slatkiše. Previše gospinog bilja može da izazove hipertenziju.

Grožđe

Grožđe je bogato anthocianosidima koji ojačavaju kapilare. Crna varijanta (kao i s vinom) sadrže kalcijum, fosfor i dosta polifenola, koji su antioksidantne supstance koje pomažu u zaštiti od srčanih bolesti. Dijabetičari treba da budu pažljivi, jer grožđe ima mnogo šećera i nije preporučljivo za ljude koji su gojazni ili su na dijeti.

Slovo H

Hleb

Neki hlebovi imaju nizak glikemijski indeks (GI), uključujući one koji se prave od ječma, pšeničnog brašna, sojinog semena, lanenog semena i celog zrna žitarica.

Pogledajte originalni članak