obaveštenja

Udruženje kardiologa Srbije

nazad

20.05.2020

Pismo predsednika UKS

UKS obaveštenja

Poštovani članovi UKS,

Nadam se da ste dobro i da se epidemija Covida-19 u Srbiji definitivno polako gasi.

Poštovanje svima koji su učestvovali na različitim nivoima organizacije zdravstvenog sistema Republike Srbije u borbi protiv COVID – 19.

Posebna zahvalnost i poštovanje svim zdravstvenim profesionalcima koji su neposredno radili sa inficiranim bolesnicima.

Želeo bih da Vas ukratko podsetim da je ove godine ESC kongres u Amsterdamu definitivno otkazan i da će biti organizovan preko različitih dostupnih modaliteta internet prezentacija. U međuvremenu smo dobili molbu 9 mladih kolega za besplatne kotizacije na ESC kongresu koje su sve usvojene, ali za sada nemamo bilo kakvu potvrdu niti zahtev da se one aktiviraju, vezano za elektronsku formu ESC kongresa.

Na web stranici ESC-a i dalje postoji poseban deo odvojen za video prezentacije o uticaju, kliničkom značaju i posledicama SARSCOV2 virusne infekcije u kardiologiji.

Još jednom kratko podsećanje na naš ovogodišnji centralni događaj, kongres NOVAK (NOVA Kardiologija), koji će se održati na Zlatiboru, hotel Palisad, 23-25.10.2020.

NOVAK će imati 2 osnovna naučna motiva: lečenje supraventrikularnih aritmija i savremeni pristup u lečenju plućnih embolija. Za sada imamo potvrdu dolaska nekoliko vodećih evropskih stručnjaka iz ovih oblasti. Kongres će se dešavati u 5 sala paralelno, a jedna sala (kamin sala) će biti rezervisana za forum kliničkih diskusija. Preliminarni program će biti dostupan već sledeće nedelje.

23.10.2020., dan pre NOVAKA, će biti održan BASICS plus 15, posvećen interventnoj kardiologiji u formatu jednodnevnog workshopa (koji je od aprila 2020. pomeren za oktobar), u organizaciji Radne grupe za interventnu kardiologiju UKS.

Na kraju, ali sigurno ne na poslednjem mestu, posebne čestitke urednicima, kourednicima i autorima vrlo energične, bogato ilustrovane i savremene knjige “Kardiologija, klinički vodič”, o kojoj ste već obavešteni i koja je uveliko dostupna.

Još jedna molba svim uvaženim članovima UKS, da posećuju web-stranicu UKS i da nam pošalju radove za časopis “Srce i krvni sudovi” (prikazi slučajeva, komentari savremenih terapijskih protokola, studije, radovi koji sadrže rezultate subspecijalističkih radova i sl.)

Sa novim informacijama UKS će se javljati redovno.

Svima želimo dobro zdravlje.

S poštovanjem,

Predsednik UKS, Siniša Stojković