obaveštenja

Udruženje kardiologa Srbije

nazad

20.05.2017

BUJONI

Iz Evropskog kuvara(The European cook book by ESC, 2010)

*Prenosimo tekstove iz knjige „Evropski kuvar“ za koji je Udruženje kardiologa Srbije dobilo dozvolu za prevođenje i objavljivanje na sajtu UKS uksrb.rs kao podršku akciji „European heart for children“

Mesni, riblji i povrtni bujon može da bude baza mnogih jela. Bolje je da pripremite veliku količinu bujona jednom nedeljno, nego da zamrznete manje količine koje ćete koristiti po potrebi. Bujon napravljen od crvenog mesa bi trebalo da izbegavate. Sledi par recepata:

POVRTNI BUJON

Potrebno je:

3 litra vode

150 g praziluka

500 g tikvica

Listovi spanaća

½ šargarepe

2 štapa celera

2 crna luka

3 zrela paradajza

2 čena belog luka

4 karanfilića

2 zrna crnog bibera

Malo aromatičnog bilja

Malo parče đumbira

Prstohvat soli s niskim sadržajem natrijuma

Način pripreme:

  1. Očisti i iseckaj povrće na parčiće
  2. Stavi ih u veliku šerpu i kuvaj 5 minuta.
  3. Sipaj 3 litre vruće vode.
  4. Dodaj karanfilić, zrna bibera, beli luk, aromatična bilja i đumbir.
  5. Krčkaj oko 60 minuta.
  6. Procedi bujon kroz krpu.
  7. Dozvoli da se ohladi.
  8. Drži u frižideru dok ne zatreba.
  9. Može da se iskoristi da se doda aroma jelima, sosevima, supama i za kuvanje umesto ulja. Razne vrste povrća mogu da se koriste uključujući cveklu i salatu.

RIBLJI BUJON ili SUPA(ČORBA)

Potrebno je:

3 litre vode

1 ½ kg ribljih glava, kostiju i komadića(najbolje od bele ribe kao što je bakalar, iverak i bas, ili školjke kao što su gambori, škampi ili krabe)

2 luka srednje veličine

2 štapa celera

½ šargarepe

300 g svežeg paradajza

3 čena belog luka

7 zrna bibera ili 1 čili papričica

4 lista lovora

Malo peršuna

Šafran

Povrtni bujon

2 čaše belog vina

1 limun

4 parčeta svežeg đumbira

4 kapi tabasko sosa

Način pripreme:

  1. Iseckaj celer, šargarepu, luk, beli luk, lovor i stavi u šerpu s malo povrtnog bujona.
  2. Dodaj očišćene riblje glave i pritisni ih drvenom kašikom.
  3. Nakon nekoliko minuta, dodaj đumbir, peršun, čili papričica ili zrna bibera.
  4. Sipaj belo vino i ostavi da ispari.
  5. Rastvori šafran u malo povrtnog bujona i dodaj ribu.
  6. Iseckaj paradajze u parčiće i dodaj.
  7. Dodaj 3 litre vode i par kapi tabasko sosa.
  8. Ostavi da proključa pa skini.
  9. Pokrij tiganj i krčkaj 20 minuta(ne kuvaj više od 30 minuta ili će se kosti slomiti i napraviti bujon gorkim).
  10. Dodaj ceđeni limun.
  11. Procedi bujon.
  12. Ne drži u frižideru duže od 24 časa. Bujon može da se zamrzne za kasniju upotrebu u pravljenju soseva i supa.

PILEĆI I ĆUREĆI BUJON

Potrebno je:

3 litre vode

Ostaci jednog pileta

1 parče ćuretine

1 luk

½ šargarepe

2 štapa celera

5 karanfilića

5 zrna crnog bibera

Mala količina aromatičnog bilja

Peršun

1 malo parče korena đumbira

Prstohvat soli s niskim sadržajem natrijuma

Način pripreme:

  1. Stavi vodu da provri.
  2. Dodaj piletinu, ćuretinu, iseckano povrće i bilje.
  3. Ostavi da proključa zatim skini bujon i dodaj prstohvat soli.
  4. Pokrij šerpu i krčkaj 2 sata.
  5. Procedi bujon i ostavi da se ohladi. Kad se ohladi, stavi u frižider.
  6. Sledećeg dana, masnoća će se skupiti na vrhu. Skini masnoću i ponovo procedi.
  7. Bujon može da se drži u frižideru do dve nedelje ili može da se zamrzne. Koristi ovaj bujon za pravljenje soseva i supa.

BUJON OD PEČURKI

Potrebno je:

400 g svežih pečurki

3 čena belog luka

20 g luka

100 g šargarepe

200 g belog celera

100 g paradajza

Šaka sušenih pečurki

Način pripreme:

  1. Natopi sušene pečurke u toploj vodi.
  2. Očisti bilo kakvu prljavštinu sa svežih pečuraka četkom.
  3. Operi sušene pečurke i isfiltriraj vodu.
  4. Sjedini sve sastojke uključujući filtriranu vodu u blenderu.
  5. Blendiraj smesu. Ako je potrebno, dodaj malo vode.
  6. Stavi smesu u tiganj i ostavi da proključa 1 minut.
  7. Ostavi da se ohladi i stavi u frižider. Iskoristi ovaj bujon da dodaš aromu jelu.

GOVEĐI BUJON

Potrebno je:

3 litre vode

2-2,5 kg govedine na kosti

1 luk

1 šargarepa

2 štapa celera

5 karanfilića

Malo aromatičnog bilja

Peršun

Bosiljak

Prstohvat soli s niskim sadržajem natrijuma

Način pripreme:

  1. Stavi meso u hladnu posoljenu vodu i polako dovedi do ključanja.
  2. Kad voda proključa, skini penu i masnoću s vrha.
  3. Dodaj bilje, celer, šargarepu i luk s 5 karanfilića u tome, peršun i bosiljak.
  4. Pokrij i krčkaj nekoliko sati. Dodaj prstohvat soli.
  5. Izvadi meso iz tečnosti, pa procedi i, kad se ohladi, stavi bujon u frižider.
  6. Ostavi preko noći. Sledećeg dana, masnoća će se podići na vrh i može lako da se skloni.

Pogledajte originalni članak